BPG maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site af te stemmen op uw voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding te accepteren of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 
Meer informatie


Wat u moet weten over de toepassing van plaatmaterialen
Tijdens het klussen mag het gebruik van plaatmaterialen niet ontbreken, wilt u een succes van uw bouwproject maken. Waarom dat zo is? Heel simpel: plaatmateriaal is handig en onmisbaar bij het maken van meubels zoals kasten, wandmeubels en tafels. Omdat het materiaal zo gemakkelijk te bewerken is, is het in te zetten voor heel veel bouwprojecten. Tel daarbij op dat plaatmateriaal enorm divers is en u heeft een kwalitatieve basis te pakken voor een nieuw meubelstuk of een andere toepassing. In dit artikel leest u meer over plaatmaterialen en de toepassing ervan.

Soorten plaatmateriaal
Er bestaan verschillende soorten plaatmateriaal waar u direct mee aan de slag kunt gaan. Gipskartonplaten zijn de meest gebruikte bouwplaten voor bouwprojecten en de binnenafwerking van woningen. Denk hierbij aan plafonds en scheidingswanden. Triplex- en multiplexplaten worden ook vaak gebruikt voor binnenafwerking en zijn heel stevig. Hierbij geldt: hoe dikker de lagen, des te sterker de plaat. Betonplex is een spaanplaat of multiplexplaat met een epoxy toplaag voor extra stevigheid. Daarnaast kunt u nog kiezen uit overige plaatmaterialen zoals:

• MDF, dat gemakkelijk te bewerken is en ideaal is als afwerkingsmateriaal
• OSB, dat sterk en milieuvriendelijk is
• Spaanplaten, die goedkoop zijn en daarnaast dé oplossing zijn voor veel doe-het-zelvers
• Hardboard, een stevig materiaal dat eenvoudig te verwerken is
• Meubelplaten, een duurzame en relatief goedkope oplossing voor stevig plaatmateriaal

Toepassingen van plaatmateriaal
De diverse soorten plaatmateriaal worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Houten platen kunt u gemakkelijk gebruiken als timmerhout of bij het afwerken of verstevigen van bijvoorbeeld een kast of een tafel. Triplexplaten worden gebruikt voor decoratieve en constructieve doeleinden.
Bent u echter op zoek naar iets stevigers? Ga dan aan de slag met spaanplaat, het geschikte materiaal voor binnenshuis en meubelbouw. Spaanplaat wordt veel gebruikt door doe-het-zelvers, omdat het materiaal heel goed te verwerken is en niet heel duur is. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor het bouwen van de binnenkant van een kast of het maken van een werktafelblad.
Tot slot kunt u met multiplex aan de slag gaan: er zijn varianten van multiplex om buiten te gebruiken maar u kunt dit materiaal ook gewoon binnen gebruiken. Constructiemultiplex wordt bijvoorbeeld gebruikt in houtconstructies, zoals dakconstructies en aanrechtbladen. Decoratieve multiplex ziet er wat klassieker uit en wordt bijvoorbeeld gebruikt in keukens.

Heeft u plaatmaterialen nodig voor uw bouwproject? BPG De Pannenloods in de regio Almelo beschikt over een diverse collectie aan plaatmaterialen; u kunt ook gebruikmaken van de handige bezorgservice.

Bel mij